FIS zintegruje swoje rozwiązanie z platformą Visa B2B Connect

29/04/2019

SAN FRANCISCO – 26 kwietnia 2019 r. – Visa Inc. (NYSE:V) i Fidelity National Information Services, Inc (NYSE:FIS) nawiązały współpracę, dzięki której komercyjne instytucje finansowe będące klientami FIS zyskają na całym świecie[1] szybki i bezpieczny dostęp do platformy Visa B2B Connect. Zostanie ona udostępniona klientom FIS poszukującym innowacyjnego, szybkiego i przejrzystego sposobu na przetwarzanie transgranicznych płatności korporacyjnych o wysokiej wartości.

Visa B2B Connect jest platformą opartą o technologię rozproszonego rejestru, za pomocą której obsługiwane są płatności, które nie są dokonywane przy użyciu karty. Jej unikalna architektura pozwala znacznie skrócić czas transakcji do jednego lub dwóch dni. Dotychczas proces ten mógł trwać nawet kilka tygodni.

W ramach nawiązanej współpracy FIS zintegruje swoje rozwiązanie z platformą Visa B2B Connect. W ten sposób banki będące klientami obydwu podmiotów będą mogły przesyłać płatności B2B swoich klientów korporacyjnych bezpośrednio pomiędzy bankami uczestniczącymi zazwyczaj w transakcji, tym samym eliminując niedogodności związane z udziałem licznych pośredników występujących przy tego rodzaju transakcjach.

„Dzięki współpracy FIS i Visa instytucje finansowe zyskują dostęp do tego przełomowego rozwiązania obsługującego płatności” – powiedział Raja Gopalakrishnan kierujący działem Banking and Payments, FIS Global Financial Solutions. „FIS obsługuje licznych klientów na całym świecie i zajmuje czołową pozycję w obszarze płatności komercyjnych, z kolei Visa ma ogromne doświadczenie w przetwarzaniu transakcji. Łącząc te atuty wspólnie budujemy silne partnerstwo, które zaowocuje wartością dodaną w łańcuchu wartości, który tworzą międzynarodowe podmioty komercyjne”.

„W obszarze innowacyjnych rozwiązań dla transgranicznych płatności B2B istniały dotychczas poważne zaległości. Kluczowym założeniem strategii Visa jest wspieranie klientów i partnerów w znacznym polepszeniu doświadczenia płatności, które dzisiaj wciąż pozostawia wiele do życzenia” – powiedział Kevin Phalen, Global Head, Visa Business Solutions, Visa. „Bardzo cieszymy się, że możemy przyczynić sie do rozwoju platformy Visa B2B Connect i zaoferować instytucjom finansowym szybkość, wydajność i przejrzystość za pośrednictwem takich partnerów jak FIS – to właśnie dzięki nim przetwarzanie transakcji na naszej platformie staje się bardziej dostępne i płynne”.

Aby banki mogły w niedługim czasie rozpocząć realizowanie transakcji poprzez Visa B2B Connect, FIS stworzył dla nich specjalny moduł integracyjny. Dzięki temu modernizacja ich systemów będzie potrzebna tylko w niewielkim stopniu. W ten sposób instytucje finansowe na całym świecie zyskają szybki dostęp do platformy i będą mogły zacząć zarządzać transgranicznymi płatnościami o wysokiej wartości w imieniu swoich klientów. Nawiązując tego rodzaju współpracę Visa i FIS kładą podwaliny pod płynne przetwarzanie międzynarodowych płatności realizowanych przez podmioty komercyjne.

Informacje o Visa B2B Connect

Podstawą każdej transakcji wykonywanej na platformie B2B Connect jest bezpieczeństwo, interoperacyjność oraz odpowiednie zasady i procedury. Wykorzystując platformę B2B Connect Visa zmniejsza uciążliwość przetwarzania transgranicznych transakcji korporacyjnych i skraca ich czas, gdyż przesyła płatność bezpośrednio z banku, z którego ona pochodzi, do banku beneficjenta. Platforma Visa B2B Connect oparta jest na unikalnym rozwiązaniu określanym jako cyfrowa tożsamość. Polega ono na tokenizowaniu wrażliwych informacji biznesowych organizacji, na przykład dotyczących transakcji, w tym numerów kont. Odbywa się to poprzez przypisanie im unikalnego identyfikatora, który może zostać następnie wykorzystany do usprawnienia transakcji realizowanych na platformie. Dzięki cyfrowej tożsamości, Visa B2B Connect zapewnia bezpieczeństwo oraz przestrzeganie odpowiednich zasad i procedur. Tym samym wnosi nową jakość do wymiany informacji podczas przetwarzania transgranicznych transakcji typu business-to-business.

Aby uzyskać więcej informacji o platformie Visa B2B Connect zapraszamy do odwiedzenia strony www.visa.com/visab2bconnect.

[1] Po wprowadzeniu usługi na rynek jej dostępność będzie różna w zależności od kraju.