Podróżuj komfortowo dzięki aplikacji Visa Travel Tools

31/07/2018

• Visa systematycznie edukuje konsumentów i ułatwia im korzystanie z płatności bezgotówkowych w trakcie zagranicznych podróży
  • Jednym z narzędzi, które mają pomóc użytkownikom kart Visa za granicą, jest aplikacja Visa Travel Tools
  • Od początku lipca Visa prowadzi na lotniskach kampanię promującą płatności kartami za granicą

Warszawa, 31 lipca 2018 r. – Lipiec i sierpień to czas wakacyjnych podróży, w które Polacy coraz częściej wybierają się do innych krajów. Visa, jako globalna organizacja płatnicza, od wielu lat prowadzi edukację na temat płatności bezgotówkowych za granicą i wspiera konsumentów w korzystaniu z nich, udostępniając w tym celu różne narzędzia, m.in. aplikację Visa Travel Tools. W ofercie banków-wydawców znajdują się również karty wielowalutowe Visa, które umożliwiają wygodne płacenie za granicą bez dodatkowych prowizji.

Z danych Turystycznego Funduszu Gwarancyjnego wynika, że w ubiegłym roku ponad 3 mln Polaków wykupiło zagraniczne wycieczki w biurach podróży 1. Z kolei Polski Związek Organizatorów Turystyki szacuje, że na urlop za granicą zdecydowało się w 2017 roku ok. 2,5 mln Polaków, co stanowiłoby wzrost o 25% r/r2. Narzędziem dedykowanym osobom wybierającym się na zagraniczne wakacje jest aplikacja Visa Travel Tools. Jej użytkownicy mogą korzystać z przewodników po niemal 650 miastach na całym świecie. Aplikacja prezentuje ocenę wybranej lokalizacji pod kątem stopnia akceptacji płatności bezgotówkowych – znajdziemy w niej informacje nt. szacunkowej liczby punktów handlowo-usługowych akceptujących takie płatności czy szansy na zapłacenie kartą Visa w hotelu, restauracji, sklepie lub np. w lokalnych taksówkach.

„Wykonane przez nas badania pokazały, że ponad połowa Polaków używających kart płatniczych za granicą jest zainteresowana korzystaniem z aplikacji mobilnych ułatwiających podróżowanie 3. Dlatego wszystkich planujących zagraniczny urlop zachęcamy do zwrócenia uwagi na aplikację Visa Travel Tools, w której znajdą wiele interesujących funkcji – od przewodników, przez kalkulator walutowy aż po porady, jak bezpiecznie korzystać z kart podczas zagranicznych podróży” – komentuje Jakub Kiwior, dyrektor generalny na Polskę i Węgry, Visa.

Visa Travel Tools, oprócz polecenia najciekawszych miejsc do odwiedzenia w wybranym regionie, zawiera również garść porad i przydatnych informacji, które pozwolą łatwiej odnaleźć się w danym kraju. Dzięki aplikacji możemy dowiedzieć się m.in. jak działają lokalne apteki, czy w miejscowych restauracjach zostawia się napiwki, a także na co w szczególności zwrócić uwagę odwiedzając kraj, który wybraliśmy na nasz wakacyjny odpoczynek.

Aplikacja oferuje swoim użytkownikom także kalkulator walutowy, bazujący na oficjalnych kursach Visa, który pomoże im określić, ile – w przybliżeniu – zapłacą na miejscu za zakupy swoją kartą Visa używaną na co dzień w Polsce. W Visa Travel Tools można też sprawdzić prognozę pogody w miejscu, w którym akurat się znajdujemy. W sytuacji awaryjnej, wymagającej dostępu do gotówki, aplikacja ułatwi znalezienie najbliższego bankomatu, a jeśli zgubimy kartę, pomoże skontaktować się z Visa Global Card Assistance Service – globalną infolinią, dzięki której w prosty sposób będziemy mogli ją zastrzec. Aplikację Visa Travel Tools można pobrać na smartfony ze sklepów Google Play oraz App Store.

„Visa Travel Tools pomoże nie tylko dobrze przygotować się do zagranicznych podróży, ale będzie również świetnym asystentem już na miejscu. Warto również pamiętać o tym, że bezgotówkowo z Visa można po prostu zapłacić na całym świecie – w ponad 220 krajach i terytoriach zależnych” – podsumowuje Jakub Kiwior, Visa.

Podczas planowania urlopu przydatna może okazać się platforma rezerwacyjna Bidroom, z którą Visa nawiązała niedawno długoterminową współpracę. Jest to bezprowizyjny, prywatny kanał bezpośredniej rezerwacji noclegów. Hotele dostępne na Bidroom udzielają zniżek w wysokości do 5% do 25% w stosunku do cen, które można znaleźć na największych platformach rezerwacyjnych. Europejscy użytkownicy kart Visa, którzy zarejestrują się na stronie visa.bidroom.com, otrzymają 6 miesięcy bezpłatnego dostępu do platformy, dzięki czemu zyskają dostęp do bazy 120 tys. hoteli i apartamentów na całym świecie.

Łatwe, wygodne i bezprowizyjne płatności podczas podróży zagranicznych zapewnią z kolei karty wielowalutowe Visa. W tej chwili są one oferowane przez wybrane polskie banki. Użytkownicy takich kart mają dostęp do obcych dewiz bez prowizji, które banki pobierają za przewalutowanie transakcji dokonywanych kartami wydanymi do rachunków prowadzonych w złotówkach. Dzięki kartom wielowalutowym podróżujący za granicę nie muszą martwić się ewentualnymi dodatkowymi kosztami związanymi z płatnościami.

Kampania promująca płatności Visa za granicą

Od początku lipca br. trwa kampania promująca płatności kartami Visa za granicą, skierowana do Polaków wyjeżdżających z kraju oraz zagranicznych turystów odwiedzających Polskę. W kampanii wykorzystane zostały nośniki reklamowe na lotniskach w Krakowie, Modlinie i Warszawie. Kampania jest wspierana działaniami w internecie, m.in. w wyszukiwarkach oraz na wiodących portalach turystycznych i w mediach społecznościowych. W ramach zaplanowanych działań wykorzystywane są narzędzia umożliwiające dotarcie do osób będących w podróży, m.in. geotargetowane reklamy na urządzeniach mobilnych.

1 Źródło: http://www.pap.pl/aktualnosci/news,1263435,tfg-ponad-6-mln-polakow-wykupilo-w-2017-roku-wakacje-w-biurach-podrozy.html

2 Źródło: https://www.tvp.info/37147633/podrozujemy-czesciej-i-dalej-dobre-wyniki-branzy-turystycznej

3 Badanie nt. preferencji płatniczych Polaków podczas podróży zagranicznych wykonane przez MEC Analytics & Insight na zlecenie Visa.

Informacje o badaniu

Badanie nt. preferencji płatniczych Polaków podczas podróży zagranicznych wykonała firma MEC Analytics & Insight na zlecenie Visa. Zostało ono przeprowadzone w okresie maj-czerwiec 2016 r. wśród osób, które posiadają kartę płatniczą i w ciągu poprzedzających 12 miesięcy co najmniej raz wyjechały za granicę. Liczebność próby wyniosła 1664 osoby.